Stiai ca seful tau are dreptul legal de a-ti citi corespondenta privata?

corespondenta privataAngajatii din Europa trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a folosi internetul pentru a trimite mesaje ce tin de corespondenta privata, in timp ce sunt la serviciu.

Pornind de la o speta din Romania, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, la inceputul saptamanii, ca angajatorii au dreptul sa monitorizeze mesajele online ale angajatilor lor, trimise in timpul programului de lucru, noteaza portalul european EurActiv.

Cazul in care s-a pronuntat Curtea este al unui inginer roman, care a fost concediat in 2007, pentru ca folosea Yahoo Messenger in timpul programului, pentru a comunica nu numai cu colegii de munca, dar si cu logodnica sa si cu fratele. Asta in conditiile in care compania interzicea folosirea aplicatiilor de comunicare de tip messenger in scop personal si ii atentionase pe angajati ca mesajele pot fi monitorizate.

Astfel, CEDO a respins explicatia inginerului, potrivit careia compania i-a violat confidentialitatea corespondentei. Curtea a considerat ca „un angajator are dreptul sa verifice daca angajatii sai isi exercita indatoririle profesionale in timpul orelor de program”, adaugand ca reprezentantii companiei au accesat mesajele considerand ca acestea contin comunicari profesionale.

Ce mai inseamna azi corespondenta privata?

Angajatul roman, pe nume Bogdan Barbulescu, s-a adresat Curtii de la Strasbourg, dupa ce pierduse in instantele din Romania. In opinia lui, angajatorul i-a incalcat dreptul la viata privata atunci cand i-a citit mesajele de pe contul de Yahoo Messenger pe care il folosea la serviciu, dar si de pe un al doilea cont personal.

Judecatorii CEDO au aparat deciziile instantelor din Romania, care au admis ca fragmente din mesajele private ale inginerului sa fie folosite impotriva sa in proces, pentru ca „acestea au demonstrat ca angajatul a folosit computerul companiei in interes personal, in timpul orelor de program”. Curtea de la Strasbourg a mai precizat ca, prin decizia de a nu face publice numele celor cu care inginerul a comunicat in timpul serviciului, instanta din Romania a mentinut un echilibru intre respectul pentru intimitate si interesul angajatorului.

Decizia CEDO se va aplica tuturor celor 47 de state semnatare ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, printre care si Romania.

Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului poate fi consultata AICI.

 

Comments

comments

Ultimele noutati
Cele mai citite articole
Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader Web Statistics