Salarizarea bugetarilor – O analiza pe larg a legii salarizarii

Legislatia privind salarizarea in sistemul bugetar este extrem de complexa si a cunoscut foarte multe modificari de-a lungul timpului. in ultimii cinci ani, aceste modificari s-au accentuat atat ca frecventa, cat si ca anvergura.

bani-scumpiriDesi de ani de zile se vorbeste despre o lege „unica” de salarizare in domeniul bugetar, o particularitate a sistemului o reprezinta tocmai lipsa unicitatii. Astfel, pe fiecare ramura a sistemului exista unul sau mai multe acte normative care reglementeaza salarizarea pe fiecare domeniu in parte (cel mai bun exemplu il reprezinta salarizarea personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si cea a personalului didactic si personalul didactic auxiliar).

Pana in 2010, salarizarea bugetarilor a fost reglementata, in principal, de Ordonanta de urgenta 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sistemul bugetar, act normativ care stabilea salariile de baza (in principal formate din salariul de incadrare, indemnizatia de conducere si salariul de merit, in functie de domeniu) pentru majoritatea categoriilor de personal din sistemul bugetar. Pe langa aceasta ordonanta, existau si legi speciale, in functie de categoria de personal.

Pe fondul crizei economice, anul 2010 aduce schimbari importante in modul de stabilire si calcul al salariilor in sectorul bugetar. Astfel, apare Legea 330/2009 – lege cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care abroga Ordonanta 24/2000 si prin care se incearca o abordare unica asupra intregului sistem bugetar si, mai ales, asupra legilor de salarizare a bugetarilor.

Prin aceasta lege, se asimileaza salariului de baza anumite sporuri permanente (de exemplu, sporul de vechime) si se introduc coeficientii de ierarhizare pe functii, nivel de studii si gradatia corespunzatoare transelor de vechime. Ca regula generala, salariul de baza se determina prin inmultirea coeficientului de ierarhizare cu valoarea de referinta (705 lei in 2010). De asemenea, valoarea sporurilor este plafonata la 30% din salariul de baza.

Salariile bugetarilor, intre diminuarile cu 25% si majorarile cu 15%

In iulie 2010, salarizarea bugetarilor este data din nou peste cap de celebrele micsorari cu 25% ale salariilor de la stat, in conditiile crizei cu care se confrunta economia Romaniei. Astfel, Guvernul, condus la acea vreme de Emil Boc, adopta Legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Aceasta reduce cu 25% cuantumul brut al salariilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale. Practic, tot salariul brut este redus cu 25% fata de valoarea lunii iunie. Se aplica un plafon maxim pentru reducerea salariala, si anume salariul minim brut pe economie.

In conditiile taierii salariilor, legea cadru de salarizare nu mai poate fi aplicata, astfel ca Legea 330/2009 este abrogata si adoptata in locul ei Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Ca si in legea precedenta, se folosesc coeficienti de ierarhizare si clase de salarizare, fiecare clasa avand un coeficient alocat, iar salariul de baza se obtine inmultind coeficientul de ierahizare cu valoarea de referinta. Clasele de salarizare si coeficientii de ierarhizare sunt specificati in anexele legii, pentru fiecare domeniu de activitate, corespunzator celor sapte familii ocupationale de functii bugetare, precum si pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii. Legea este cunoscuta si sub numele de legea salarizarii unice, deoarece este prima lege care se aplica tuturor categoriilor de personal bugetar.

Legea salarizarii unice, desi in vigoare, nu s-a aplicat niciodata

In decembrie 2010, insa, apare Legea 285/2010, pentru salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, dupa ce autoritatile constata ca legea 284/2010 nu se poate aplica in acest an. Potrivit noii legi, salariile de baza de la nivelul lunii octombrie 2010 se indexeaza cu 15%, aceasta majorare fiind considerata o reparatie morala dupa reducerile anterioare cu 25%.

Ulterior, pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant este promulgata o noua lege – Legea 63/2011, care defineste componentele salariale specifice, precum si grile de salarizare pentru salariul de incadrare.

In 2012, prin legea 283/2011, se stabilesc salariile de incadrare, indemnizatiile si sporurile la nivelul celor din 2011. Tot in 2012, OUG 19/2012 aduce doua indexari – cu 8% incepand cu luna iunie si cu 7,4% incepand cu luna decembrie. Astfel, incepand cu decembrie 2012, componentele salariale sunt aduse la nivelul anului 2010, inainte de reducerea cu 25% a acestora.

In urmatorul an, prin OUG 84/2012 se mentin salariile si componentele salariale la nivelul anului 2012. Ca si in anul precedent, nu se aplica legea salarizarii unice (Legea 284/2010).

Pentru anul 2014, salarizarea in sistemul bugetar este reglementata de OUG 103/2013. Astfel, se stabileste ca nu se aplica Legea 284/2010, iar salariile si componentele salariale se mentin la nivelul anului 2013. Exceptiile sunt personalul didactic si didactic auxiliar din invatamantul universitar si preuniversitar, cu o vechime in invatamant de pana in 6 ani, pentru care se majoreaza salariul de baza cu un procent de pana la 10%.

In 2015, in continuare nu se aplica reglementarile Legii 284/2010, iar salariile si componentele salariale se mentin la nivelul anului 2014. Pe parcursul acestui an, au loc doua indexari cu 5% – in luna martie si in luna septembrie – pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant.

De asemenea, pentru personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, unitatile conexe ale invatamantului preuniversitar, institutiile de invatamant superior de stat si personalul din bibliotecile centrale universitare, salariile de baza si sporurile se majoreaza cu 12% fata de nivelul acordat pentru luna iulie 2015, potrivit OUG 27/2015.

In prezent, la nivelul Ministerului Muncii, se lucreaza la un nou proiect de lege pentru salarizarea in sistemul bugetar.

Comments

comments

Ultimele noutati
Cele mai citite articole

INVITATIE LA WORKSHOP

AI PRIMIT GRATUIT O

INVITATIE LA WEBINARUL

"EXTERNALIZARE SALARIZARE"