Model cerere demisie cu si fara preaviz

Cum arata un model de cerere demisie? Asa cum aratam intr-un articol anterior, demisia este notificarea scrisa prin intermediul careia angajatul, hotarand a demisiona,  il informeaza pe angajator asupra hotararii sale pentru incetare a contractului individual de munca.

Aceasta instiintare trebuie insa redactata in mod diferit, in functie de durata preavizului.

Astfel, exista un tip de cerere de demisie cu respectarea preavizului, iar un alt tip il reprezinta demisia fara preaviz. Demisia fara preaviz presupune faptul ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale fata de angajatul sau, iar acesta este indreptatit sa plece din companie, fara sa mai stea in termenul de preaviz.

Un model de demisie fara preaviz contine instiintarea angajatorului referitoare la aceasta decizie a salariatului, pe care insa el  trebuie sa o si argumenteze, astfel incat sa reiasa motivul pentru care angajatul nu respecta preavizul.model demisie

Un model de cerere de demisie cu preaviz (incetare cu preaviz) contine solicitarea angajatului  de a i se aproba respectiva cerere, precizandu-se totodata data la care aceasta intra in vigoare, precum si numarul de zile calendaristice ale preavizului. In acest caz, demisia nu se motiveaza.

De asemenea, decizia angajatului de a parasi compania si a inceta perioada de lucru se poate comunica si prin completarea unui act ce consta intr-un formular de demisie. Acesta trebuie sa contina datele de identificare ale angajatului, functia, data la care demisia isi produce efectele, precum si durata preavizului.

In practica, exista insa si situatia fericita in care angajatorul si angajatul ajung la o intelegere si hotarasc ca salariatul sa plece din companie, cu acordul partilor.

Exista tendinta ca acest acord, reglementat legal in Codul muncii la articolul 55, alineatul b, sa se confunde cu o forma de demisie, de aceea subliniem faptul ca incetarea unor contracte de munca cu acordul partilor este diferita de demisia propriu-zisa.

Pentru o mai buna intelegere a  demisiei cu preaviz si a demisiei fara preaviz, va invitam sa descarcati aici modelele de acte: model cerere demisie cu preaviz, precum si un model cerere demisie fara preaviz.

Comments

comments

Ultimele noutati
Cele mai citite articole
Web Statistics