Demisia fara preaviz si concediul in preaviz. Vezi model cerere demisie!

Conform art. 81 din Codul muncii, demisia reprezinta notificarea scrisa prin care angajatul il informeaza pe angajator asupra deciziei sale de a inceta contractul individual de munca (CIM). Dar cum sta treaba cu demisia fara preaviz? Este ea posibila? Si daca da, in ce conditii?demisie fara preaviz

Sa le luam pe rand: angajatorul are obligatia legala de a inregistra demisia salariatului.

Daca acesta refuza, angajatul o poate trimite prin posta fara sa fie obligat sa-si motiveze hotararea.

Potrivit Codului muncii, perioada de preaviz poate fi de maximum 20 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de executie si cel mult 45 de zile lucratoare pentru salariatii care au functii de conducere.

Demisie fara preaviz

Exista insa si situatii exceptionale prevazute de lege, conform carora salariatul poate sa demisioneze fara sa respecte termenul de preaviz.

Una dintre acestea este aceea in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Iata cateva exemple de situatii posibile:

  • angajatorul nu respecta programul de lucru;
  • nu acorda concediu de odihna;
  • nu plateste salariul la data stabilita.

Angajatul poate notifica angajatorul cu privire la incetarea contractului individual de munca si in perioada de proba (pe durata si la finalul acesteia).

Scopul preavizului este acela de a-i oferi angajatorului timpul necesar pentru a putea gasi un inlocuitor pentru  munca prestata de angajatul care si-a depus demisia.

Subliniem faptul ca demisia nu trebuie aprobata de angajator si nici argumentata in fata acestuia, ci doar inregistrata, acordandu-i-se un numar de inregistrare.

Demisia se poate folosi atat in cazul contractelor cu durata durata nedeterminata, cat si in cazul contractelor incheiate pe durata determinata.

De asemenea, demisia este utilizata inclusiv in cazul muncii la domiciliu.

Pe durata preavizului, angajatorul poate renunta la prezenta totala sau partiala la serviciu a salariatului.

Daca angajatorul nu face insa acest lucru, salariatul are obligatia de a se prezenta la serviciu pe durata preavizului.

In caz contrar, angajatul ar putea fi sanctionat disciplinar pentru nerespectarea preavizului.

Daca se ajunge la aceasta situatie, salariatul ar putea fi cercetat disciplinar, iar contractul sau de munca ar putea fi desfacut din acest motiv.

Concediu in preaviz 

Chiar daca un angajat este in preaviz, contractul sau de munca isi produce in continuare efectele, asa cum reiese din art. 81 din Codul muncii. Asadar, angajatul are inclusiv dreptul la concediu, daca cererea sa de concediu este aprobata de angajator.

In cazul unei suspendari a contractului individual de munca, preavizul se prelungeste corespunzator. Concediul de odihna nu va amana desfacerea contractului de munca, acesta nefiind unul din cazurile de suspendare a contractului individual de munca.

Daca salariatul mai are zile de concediu care nu au fost utilizate, la momentul inaintarii demisiei, acestea pot fi efectuate doar cu acordul angajatorului, in caz contrar se va primi contravaloarea in bani a zilelelor respective, dupa cum prevede art. 141 din Codul muncii.

Cum arata un model de cerere demisie?

Asa cum aratam mai sus, demisia este notificarea scrisa prin intermediul careia angajatul, hotarand a demisiona,  il informeaza pe angajator asupra hotararii sale pentru incetare a contractului individual de munca.

Aceasta instiintare trebuie insa redactata in mod diferit, in functie de durata preavizului.

Astfel, exista un tip de cerere de demisie cu respectarea preavizului, iar un alt tip il reprezinta demisia fara preaviz. Demisia fara preaviz presupune faptul ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale fata de angajatul sau, iar acesta este indreptatit sa plece din companie, fara sa mai stea in termenul de preaviz.

Un model de demisie fara preaviz contine instiintarea angajatorului referitoare la aceasta decizie a salariatului, pe care insa el trebuie sa o si argumenteze, astfel incat sa reiasa motivul pentru care angajatul nu respecta preavizul.model demisie

Un model de cerere de demisie cu preaviz (incetare cu preaviz) contine solicitarea angajatului de a i se aproba respectiva cerere, precizandu-se totodata data la care aceasta intra in vigoare, precum si numarul de zile calendaristice ale preavizului. In acest caz, demisia nu se motiveaza.

De asemenea, decizia angajatului de a parasi compania si a inceta perioada de lucru se poate comunica si prin completarea unui act ce consta intr-un formular de demisie. Acesta trebuie sa contina datele de identificare ale angajatului, functia, data la care demisia isi produce efectele, precum si durata preavizului.

In practica, exista insa si situatia fericita in care angajatorul si angajatul ajung la o intelegere si hotarasc ca salariatul sa plece din companie la o anumita data, cu acordul partilor.

Exista tendinta ca acest acord, reglementat legal in Codul muncii la articolul 55, alineatul b, sa se confunde cu o forma de demisie, de aceea subliniem faptul ca incetarea unor contracte de munca prin acordul partilor este diferita de demisia propriu-zisa.

Pentru o mai buna intelegere a  demisiei cu preaviz si a demisiei fara preaviz, va invitam sa descarcati aici modelele de acte:

Model cerere demisie cu preaviz

NOTIFICARE DEMISIE
Subsemnatul _____________________________________________, angajat al societatii __________________________________ in functia de ___________________________________________ prin prezenta va notific incetarea contractului individual de munca incepand cu data de ____________________ conform articolului nr. 81 alin. (1) din Codul Muncii

Mentionez ca perioada cuprinsa intre data notificarii si data incetarii contractului de munca reprezinta preavizul legal, conform art. 81, alin 4 din Codul Muncii.

Data,                                                                                                                                                                                          Semnatura,                 

Am luat la cunostinta

 ___________________________

Reprezentant legal angajator

 Download 

Model cerere demisie fara preaviz

NOTIFICARE DEMISIE

Subsemnatul _____________________________________________, angajat al societatii __________________________________ in functia de ___________________________________________ prin prezenta va notific incetarea contractului individual de munca incepand cu data de ____________________ conform articolului nr. 81 alin. (8) din Codul Muncii

Considerand nerespectarea de catre _______________________________________ (companie) a obligatiilor potrivit art. _____________ de la sectiunea M „Drepturi si bligatii ale partilor” din contractul individual de munca, termenul legal de  preaviz nu va fi efectuat, asa cum prevede alin (8) al art. 81 din Codul Muncii.

Data,                                                                                                                                                                                          Semnatura,                 

Am luat la cunostinta

___________________________

Reprezentant legal angajator

 Download 

Comments

comments

Ultimele noutati
Cele mai citite articole
Web Statistics