Gestiunea resurselor umane inseamna managementul oamenilor, de aceea, dincolo de dezvoltarea tehnologica si logistica a companiilor, este absolut necesar ca administrarea celei mai importante resurse, angajatii, sa fie o prioritate pentru organizatie. Managementul resursei umane consta in dezvoltarea si punerea in aplicare a unor practici de gestionare a resurselor umane care sa ajute organizatia sa gaseasca cele mai eficiente solutii in timpul intregului proces de angajare, de la recrutare si pana la parasirea companiei.

Ce presupune gestionarea resurselor umane?gestiunea resurselor umane

Managementul resurselor umane a venit ca raspuns la competitia din ce in ce mai acerba intre companiile americane din anii ’70, ca rezultat al globalizarii, al dereglementarii pietelor si al schimbarilor tehnologice rapide. Mai departe, aceasta presiune constanta ridica problema angajarii si folosirii resursei umane la cele mai inalte standarde, pentru ca organizatia sa tina pasul cu schimbarile din piata si sa castige teren in fata competitorilor.

Istoria spune, insa, ca primul departament de gestiune al resurselor umane a fost infiintat la inceputul anilor 1900, de catre National Cash Register, corporatie americana care producea, la inceputul secolului trecut, precursoarele caselor de marcat de astazi. Dupa mai multe greve si revolte ale salariatilor, directorul companiei de la acea vreme a infiintat un departament care sa rezolve doleantele angajatilor si care sa se ocupe de siguranta acestora, precum si de specializarea lor in folosirea noilor tehnologii.

A fost pentru prima data cand o companie a creat un departament special care sa administreze forta de munca, iar de atunci domeniul s-a dezvoltat constant, a capatat noi valente si a devenit indispensabil in orice organizatie.

Un departament de resurse umane performant se ocupa de:

  • analiza pietei muncii;
  • identificarea celor mai buni specialisti din piata;
  • crearea unui plan de recrutare pentru nevoile companiei si punerea lui in aplicare;
  • orientarea profesionala si trainingul salariatilor;
  • rezolvarea disputelor;
  • administrarea salariilor, a primelor si a beneficiilor;
  • tine evidenta concediilor pentru fiecare angajat in parte, la toate nivelurile, de la juniori la executivi.

De ce este nevoie de consultanta in resurse umane?

Un asemenea volum de munca trebuie administrat cu foarte multe cunostinte si efort sustinut, iar orice simplificare este binevenita. Pe parcursul procesului de administrare a personalului, la orice nivel, pot aparea diverse dificultati, iar consultanta in resurse umane va poate ajuta intotdeauna pentru a optimiza la maxim cum sa gestionati resursele umane. Consultanta in resurse umane este procesul prin care HRP ofera solutii complete de rezolvare a problemelor cu care companiile se confrunta aproape zilnic.

Consultantii nostri sunt familiarizati si certificati in practicile CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development), cea mai mare asociatie profesionala europeana pentru practicienii de Human Resources, care a sarbatorit in 2013 un secol de existenta.

Misiunea CIPD este de aceea de a dezvolta acele competente care sa sprijine performanta organizationala sustenabila, prin intermediul profesiei de Human Resources.

Gestiunea resurselor umane implica imbunatatirea progresiva a activitatii tuturor angajatilor, in scopul realizarii target-urilor organizationale. In acest sens, actiunile manageriale trebuie privite ca o individualitate, pentru fiecare salariat in parte.

Rezultatele pozitive, in urma aplicarii cu succes a managementului resurselor umane, implica existenta unui ansamblu de elemente ce au ca scop evaluarea performantelor angajatilor, a unui sistem de simulare, dar si de recompensare a rezultatelor acestora.

Conform literaturii de specialitate, managementul resurselor umane implica o abordare la scara mare, interdisciplinara si profesionala a nesigurantelor si indoielilor personalului din cadrul unei organizatii.

Un bun consultant in resurse umane – titlu generic – va pune intrebarile potrivite, va analiza raspunsurile, va face un tablou de bord, o analiza a riscurilor si oportunitatilor, avantajelor si dezavantajelor. Mai departe, acel bun consultant HR va intocmi impreuna cu echipa de management o harta a schimbarii, o noua arhitectura organizationala sau pur si simplu va trasa noile directii de dezvoltare. Noua harta si/sau noile directii rezultate din consultanta HR au nevoie de sustinerea tuturor actorilor cheie pentru a fi asumate in primul rand si, ulterior, implementate.

Poate cel mai dificil rol in acest proces pe care il are un consultant in resurse umane este de a gasi acel ton si acea modalitate potrivite pentru a transmite organizatiei si “vestile rele” adica acele puncte slabe mai putin vizibile sau unghiuri moarte, pe care organizatia nu le vede si de care nu este constienta. Un bun consultant HR va identifica in scurt timp calea potrivita de a comunica si aceste lucruri mai putin placute. De asemenea, consultanta HR – titlu, de asemenea, generic – are rolul de a identifica si modalitatile prin care relatia dintre angajatii unei companii poate fi transparenta si poate deveni clara, pentru a nu lasa loc unor ambiguitati neproductive.

Ce ofera Romanian Software, compania care administreaza platforma HRP?

Romanian Software ofera, la ora actuala, clientilor sai consultanta HR pentru a va ajuta cum sa gestionati eficient resursele umane,  in aspecte de recompensare (compensatii si beneficii), taxare si legislatia muncii. De asemenea, echipa noastra se poate ocupa de proiecte pentru cresterea performantei echipelor, de managementul performantei in companii, precum si de implementarea unor programe de coaching si mentoring.

Dupa cum spuneam si mai sus, consultantii nostri sunt familiarizati si certificati in practicile CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development), cea mai mare asociatie profesionala europeana pentru practicienii de Human Resources.

Pentru o oferta personalizata in ce priveste gestiunea resurselor umane, poti intra chiar acum in contact cu un consultant in resurse umane.

Ultimele noutati
Cele mai citite articole
Web Statistics